/ 21 Jan

De flessen sterilisator; wat jij moet weten!

Als (kersverse) ouder kom je er niet omheen: Het steriliseren van de flessen van jouw baby. Er zijn verschillende manieren waarop je een babyflesje kunt steriliseren. In deze blog over baby's staan we stil bij de flessen sterilisator

Wat is steriliseren?

Steriliseren is een proces waarbij bacteriën en schimmels gedood worden door verhitting. Dit wordt vaak gedaan met flesjes, spenen en kolfspullen omdat baby's nog geen goede weerstand hebben en sneller ziek worden van de bacteriën en schimmels in hun omgeving. Dit is belangrijk omdat deze items in contact komen met de mond en voeding van jouw baby.

Wat is een flessen sterilisator?

Een flessen sterilisator is dé oplossing voor zorgeloze ouders. Met behulp van hitte, stoom of UV, worden binnen een mum van tijd 99,9% van de bacteriën gedood die op babyflesjes, kolf-onderdelen en speentjes zitten. Zo kun jij je volledig focussen op het verzorgen van je kleintje, zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke ziekteverwekkers.

Hoe vaak moet je steriliseren?

De richtlijnen voor het steriliseren van flesjes, speentjes en kolfspullen zijn de laatste jaren flink veranderd. Tegenwoordig wordt aangegeven dat het voldoende is om deze items ongeveer één keer per week te steriliseren, hoewel het in de kraamperiode dagelijks aanbevolen is. Dit is een vermindering van de voorgaande richtlijnen waarbij deze items na elke voeding gesteriliseerd moesten worden. Er zijn verschillende meningen over hoe vaak flesjes  gesteriliseerd moeten worden, waaronder dagelijks of wekelijks of zelfs helemaal niet meer nadat je kleine 3 maanden oud is. Steriliseer nieuwe flessen sowieso, voordat je ze gaat gebruiken. En ook bij kindjes die wat zwakker zijn, kan steriliseren geen kwaad. 

Hoe werkt een flessen sterilisator?

Het gebruik van een sterilisator verschilt per merk en product. Neem daarom eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Onderstaande tips zijn dan ook algemene tips. 

Voordat je de sterilisator gebruikt, moet je deze vullen met spullen, zoals babyflessen en fopspenen. Daarna moet je water toevoegen aan de sterilisator. De snelheid waarmee de flessen gesteriliseerd worden, hangt af van het product dat je gekocht hebt. Sommige sterilisators zijn sneller dan andere. De meeste sterilisatoren zorgen ervoor dat de spullen 24 uur steriel blijven, zolang ze in de sterilisator zitten. Lees de gebruiksaanwijzing en check de website van de fabrikant voor meer informatie.

 

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Baby-tshirt.nl